Farmer Evolution - Είστε κατασκευαστής ή αντιπρόσωπος αγροτικών μηχανημάτων;
Η καλλιέργεια της πατάτας είναι ίσως από τις πιο δημοφιλέστερες καλλιέργειες παγκοσμίως.
Η πατάτα καλλιεργείται τόσο από επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες που έχουν ένα μικρό λαχανόκηπο.
Την πατάτα μπορούμε να την καλλιεργήσουμε δύο φορές τον χρόνο. Η πιο βασική καλλιέργεια γίνετε τον χειμώνα όπου τις φυτεύουμε από Μάρτιο έως Απρίλιο ανάλογα την περιοχή που βρισκόμαστε. Επίσης φυτεύουμε πατάτες και τον Αύγουστο με Σεπτεμβρίου όπου η συγκομιδής της γίνεται τον χειμώνα.
Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες πατάτας που κυκλοφορούν στην αγορά ακόμα και με διαφορετικό χρώμα όπως λευκή ή κίτρινη σάρκα αλλά και μοβ, μπλε, ροζ κτλ .
Ανάλογα την ποικιλία μπορούμε να επιλέξουμε το πόσο παραγωγική θα είναι , την γεύση της και την ανθεκτικότητα σε μυκητολογικές ασθένειες.
Για να μπορέσουμε να φυτέψουμε πατάτες στον κήπο μας θα πρέπει να προμηθευτούμε πατατόσπορο από κάποιο γεωπονικό κατάστημα. Ο πατατόσπορος θα πρέπει να έχει φύτρα πριν τον φυτέψουμε. Για να μπορέσει να βγάλει ο πατατόσπορος φύτρα θα πρέπει να τον έχουμε σε σκοτεινό περιβάλλον με υγρασία . Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύπτοντας των πατατόσπορο με κάποιο πανί όπου θα το κρατάμε σχετικά βρεγμένο.
Όσο περιμένουμε να βγάλει φύτρα ο πατατόσπορος μπορούμε να ετοιμάσουμε τον χώρο που θα τον φυτέψουμε. Πρέπει το έδαφος να είναι αφράτο και χωρίς πέτρες για να έχουμε μια καλή παραγωγή.
Σε περίπτωση που ο πατατόσπορος έχει μεγάλο μέγεθος μπορούμε να τον κόψουμε στην μέση αρκεί και τα δύο κομμάτια να έχουν φύτρα . Όταν χρειαστεί να κόψουμε τον πατατόσπορο θα πρέπει να τον αφήσουμε 1-3 μέρες για να " στεγνώσει " η κοπή που κάναμε.
Όταν έρθει η ώρα να τις φυτέψουμε στο έδαφος μπορούμε να ενσωματώσουμε στο έδαφος χωνεμένη κοπριά, κομποστ ή κάποιο οργανικό λίπασμα για να εμπλουτίσουμε το έδαφος σε οργανική ουσία.
Στο βίντεο θα δείτε ότι χρησιμοποίησα κάποια οργανικά σκευάσματα για να βελτιώσω το έδαφος.
Χρησιμοποίησα ελληνικό ατταπουλγίτη για να γίνει το έδαφος πιο αφράτο και να κρατάει μια σχετική υγρασία στις ρίζες που θα δημιουργήσει η πατάτα. Το επόμενο σκεύασμα που χρησιμοποίησα είναι το superorgan προσθέτοντας οργανική ουσία στο έδαφος αλλά και κάποια στοιχεία και ιχνοστοιχεία στην οργανική τους μορφή. Επίσης χρησιμοποίησα και το Glomeron soil για να προσθέσω στο έδαφος μικροοργανισμούς κάνοντας το ταυτόχρονα πιο γόνιμο.
Αφού έχω φρεζάρει αρκετές φορές το έδαφος και έχει γίνει αφράτο έριξα τα εδαφοβελτιωτικά σκευάσματα στις σειρές που θα γίνει η φύτευση της πατάτας και τα ενσωμάτωσα με την χρήση μιας τσάπας.
Μετά έγινε η σπορά της πατάτας σε απόσταση περίπου 30-40 εκατοστά και ακολούθησε η κάλυψη της με χώμα ώστε να καλυφθεί ο πατατόσπορος περίπου σε βάθος 15cm.
Η πρώτη εμφάνιση των φυτών αναμένεται να γίνει σε περίπου 20 ημέρες.
Ανάλογα την ποικιλία του πατατόσπορου που έχουμε επιλέξει θα είναι έτοιμες για να τις βγάλουμε από 80 έως και 150 ημέρες από τότε που έγινε η σπορά .
Υπάρχουν ποικιλίες που ονομάζονται πρώιμες 80 ημερών , μεσοπρώιμες 95- 115 ημερών και όψιμες 150 ημερών .
Αν κάποιος δεν έχει την δυνατότητα να φυτέψει πατάτες στο έδαφος μπορεί να φυτέψει σε μεγάλες γλάστρες ή κάποιος σάκους που κυκλοφορούν στο εμπόριο για φύτεμα πατάτας.
Σας εύχομαι καλές παράγωγες !!