Farmer Evolution - Είστε κατασκευαστής ή αντιπρόσωπος αγροτικών μηχανημάτων;
Ένα εξαιρετικό άρθρο σχετικά για το κλάδεμα της ελιάς από την ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΩΝ. Το κλάδεμα είναι ίσως η σπουδαιότερη εργασία μιας και από αυτή εξαρτάται η καρποφορία και η μακροζωία των δέντρων. Ο κλαδευτής θα πρέπει να αφαιρεί τα κλαδιά που πρέπει και όχι αυτά που τον βολεύουν. Οι στόχοι του κλαδέματος είναι: Δημιουργία ισχυρού κορμού και σκελετού κόμης Το ισοζύγιο μεταξύ βλάστησης, ζώνης καρποφορίας και ριζικού συστήματος. Αφαίρεση προσβεβλημένων βλαστών και καρπών. Αύξηση άμεσου φωτισμού και αερισμού (προσοχή στα εγκαύματα). Η ελαχιστοποίηση της μη παραγωγικής περιόδο...
Διαβαστε περισσοτεραΓράφει ο Μανώλης Ι. Κουτεντάκης , Τεχνολόγος Γεωπόνος Τα πιο συνηθισμένα αζωτούχα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται για την λίπανση της ελιάς είναι η Θειική αμμωνία (21-0-0), η Ουρία (46-0-0), η μίξη των 2 αυτών λιπασμάτων που καλείται Oυροθειική (40-0-0, 33-0-0 κ.α), σπανιότερα η Νιτρική αμμωνία(33,4-0-0) με υδρολίπανση, η ασβεστούχα νιτρική αμμωνία(27-0-0) σε εδάφη με χαμηλό pH και οργανικά λιπάσματα αζώτου (κοπριά, λεοναρδίτης, υδρολυμένες πρωτεϊνες, Κομποστ). Άζωτο περιέχουν βέβαια και όλα τα μεικτά λιπάσματα (πχ 21-7-11). Το άζωτο που εφαρμόζουμε υπάρχει σε 4 μορφές, την αμιδική (ουρία), την αμμωνιακή, την νιτρική και την οργανική μορφή αζώτο...
Διαβαστε περισσοτεραΡωτήστε έναν καλλιεργητή, τι θα προτιμούσε, ένα χημικό ή ένα οργανικό λίπασμα; Οι απαντήσεις ποικίλουν και για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά. Εάν τώρα, μπορούσαμε να κάνουμε την ίδια ερώτηση και σε ένα φυτό, η απάντηση μάλλον θα αργούσε να δοθεί γιατί τα φυτά πραγματικά δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών λιπασμάτων. Αυτό που μοναδικά καταλαβαίνουν τα φυτά είναι πως τα θρεπτικά συστατικά παραμένουν θρεπτικά συστατικά, και είναι αυτά τα οποία χρειάζονται, μεταξύ άλλων, για να αναπτυχθούν. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των οργανικών και χημικών λιπασμάτων όσον αφορά τη διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσ...
Διαβαστε περισσοτεραΤι είναι η οργανική ουσία και γιατί είναι σημαντική; Τι προσφέρει η οργανική ουσία στα φυτά και στο έδαφος; Ποιες είναι οι μορφές της οργανικής ουσίας; Τι προκαλεί η έλλειψη οργανικής ουσίας; Οργανική ουσία – Συχνές ερωτήσεις παραγωγών; 1. Τι είναι η οργανική ουσία και γιατί είναι σημαντική; Στην επιφάνεια του εδάφους, οργανικά υπολείμματα ζωικής και φυτικής προέλευσης αποσυντίθενται από διεργασίες που υλοποιούνται από μικροοργανισμούς, σκουλήκια και έν...
Διαβαστε περισσοτεραΗ αγωγή λίπανσης πρέπει να στηρίζεται σε προηγηθείσα ανάλυση εδάφους που επαναλαμβάνεται κάθε τρία με πέντε χρόνια και να συνδυάζεται, όπου θεωρείται αναγκαίο, και με φυλλοδιαγνωστική, με στόχο την εξασφάλιση μιας ικανοποιητικής ισορροπίας θρέψης. Για το πρόγραμμα λίπανσης είναι απαραίτητα: Η γνώση της μηχανικής σύστασης του εδάφους, του pH, της αγωγιμότητας, του % ποσοστού της οργανικής ουσίας και του ανθρακικού ασβεστίου. Η παραγωγική κατεύθυνση (επιτραπέζια ή ελαιοποιήσιμη) Η φαινολογική κατάσταση των δένδρων και η ύπαρξη εχθρών ή ασθενειών Το πρόγραμμα και το σύστημα άρδευσης η ηλικία και η πυκνότητα φύτευσης των δέν...
Διαβαστε περισσοτεραΤο ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, είναι το κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Οι πληθυσμοί της Μεσογείου έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικά επεισόδια, σε σχέση με τους βορειοαμερικανούς και βορειοευρωπαίους...Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFAs), θεωρούνται ως ένα υγιές διατροφικό λίπος, σε αντίθεση με τα κορεσμένα λίπη και τα τρανς λιπαρά.Το ελαιόλαδο είναι μια λιπαρή ουσία που λαμβάνεται από τον καρπό του ελαιόδεντρου (ελιά), ένα δέντρο που καλλιεργείται παραδοσιακά στη περιοχή της Μεσογείου, για την παραγωγή ελαιολάδου.Το έλαιο...
Διαβαστε περισσοτεραΗ ποιοτική κατάταξη ελαιόλαδου αποτελεί τη πρώτη και σημαντικότερη παράμετρος που θα πρέπει να εξεταστεί από έναν ελαιοπαραγωγό. Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι: Αρκεί η οξύτητα για κατάταξή του; Μπορώ να χαρακτηρίσω το λάδι μου premium; Ποιες άλλες αναλύσεις απαιτούνται; Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία παρέχει ένα δενδρόγραμμα απόφασης και ποιοτικής κατάταξης του ελαιόλαδου σε παρθένο και εξαιρετικά παρθένο ή σε κατηγορία λαμπαντέ το οποίο περιλαμβάνει την παρακάτω σειρά αναλύσεων: Πρώτη ανάλυση που απαιτείται σύμφωνα με το δενδόγραμμα είναι η οξύτητα η οποία πρέπει να είναι μικρότερη από 0.8%, εκ...
Διαβαστε περισσοτεραΣυμπτώματαΗ ασθένεια αναγνωρίζεται εύκολα από την εμφάνιση των χαρακτηριστικών μικρών όγκων στα λεπτά ή και στα χονδρά κλαδιά, στους βραχίονες, στον κορμό και στις ρίζες των δένδρων. Οι όγκοι αυτοί είναι αρχικά μικροί, με λεία επιφάνεια και ανοιχτό χρώμα. Σταδιακά μεγαλώνουν, σκληραίνουν και αποκτούν ανώμαλη επιφάνεια (με βαθιές σχισμές) και σκούρο χρώμα. Όταν τα κλαδιά έχουν πολλούς όγκους οι οποίοι ενώνονται μεταξύ τους, γίνονται καχεκτικά και ξηραίνονται. Μικρά δένδρα τα οποία έχουν έντονη προσβολή στον κορμό, στο λαιμό ή στις κεντρικές ρίζες, εξασθενούν σοβαρά και μπορεί να ξεραθούν. Μικροί όγκοι εμφανίζονται σπανιότερα και στο μίσχο ή στα νεύρα των...
Διαβαστε περισσοτεραΓενικές οδηγίες από τον ΥπΑΑΤ για την σωστή διαδικασία ελαιοσυλλογής σε όλα τα στάδια.
ΣΤΟΝ ΑΓΡΟ 1. Εφόσον απαιτηθεί χρήση γεωργικών φαρμάκων, με σκοπό την αποφυγή παρουσίαςυπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στο παραγόμενο ελαιόλαδο, οιελαιοκαλλιεργητές θα πρέπει να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικάπροϊόντα κατά τις επεμβάσεις και να τηρούν με ακρίβεια τα οριζόμενα στην ετικέτα ήτη συσκευασία αυτών, όσον αφορά στη δόση, στο χρόνο εφαρμογής, στο χρονικόδιάστημα μεταξύ της τελευταίας επέμβασης και της συγκομιδής, κ.α. 2. Η ελαιοσυλλογή θα πρέπει να προγραμματίζεται να γίνεται στο κατάλληλο στάδιοωριμότητας του καρπού της κάθε ποικιλίας, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι βέλτιστεςσυνθήκες ποιότητας (οργανοληπτικά και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικ...
Διαβαστε περισσοτεραΚάθε χρόνο συζητάμε για τη σωστή εποχή συγκομιδής της ελιάς.
Εποχή συγκομιδής της ελαιοποιήσιμης ελιάς. Γράφει ο Βασίλης Μουσελίμης Γεωπόνος MSc - MBA απο το site ΑΓΡΟΤΕΧΝΙΑ . Κάθε χρόνο καταγράφονται πολλά επιχειρήματα υπέρ της υπερπρώιμης, πρώιμης έως όψιμης συγκομιδής αλλά πολύ συχνά σημειώνονται διάφορες διαφωνίες. Ας δούμε τα σημαντικότερα κριτήρια που θα μας βοηθήσουν να αποφασίσουμε ορθότερα.Πρώτο κριτήριο είναι η εποχή που η ποικιλία μας έχει ολοκληρώσει τη δημιουργία ελαίου στον καρπό. Αυτή πρακτικά συμπίπτει με την εποχή που το χρώμα στον καρπό «γυρίζει» όπως λέμε. Είναι όταν ο καρπός έχει αρχίζει να αλλάζει χρώμα σε ιώδες. Ακριβέστερο μέσο είναι η εργαστηριακή μέτρηση ως συγκριτικό μέγε...
Διαβαστε περισσοτερα